--~= Partner =~--

OUTDOOR.SK

--~= Sponzor =~--

Slovenské elektráne, a.s.

NESTLE.SK

--~= Reklama =~--

 
Zdiel’aj!
Zdielaj na FACEBOOK Vybrali.sme Google
 
Bolo tu: turistov.

 

Export to ics (for outlook, google calendar, etc...)

Podujatie 

Názov:
T8 - Prosečné 1372 m
Kedy:
15.05.2010 05.00 h
Lokalita:
Chočské vrchy -
Kategória:
P2 , 2010

Popis

Prechod Prosieckou a Kvačianskou dolinou

Poplatok: 5,50 € pre členov KST Rokoš, 7,50 € pre nečlenov KST Rokoš
(v poplatku je zahrnuté: doprava, mapa oblasti s vyznačenou trasou, pamätný list, turistické bingo)
Odchod: D.Vestenice 4:30, N.Sučany 5:00, Prievidza 5:30
Čas výstupu: 2½ - 3½ hod.
Čas zostupu: 2½ - 3½ hod.
Návrat: v podvečerných až nočných hodinách

Trasa 1: M: prosiek 620m - Prosiecka dolina - Svorad 920m - Z: Prosečné 1372m - sedlo Ostruky 1085m - dolina Borovianka - M: Oblazy - Č: Kvačianska dolina - Kvačany 610m

Trasa 2: M: prosiek 620m - Prosiecka dolina - Svorad 920m - Veľké Borové 828m - Oblazy - Č: Kvačianska dolina - Kvačany 610m

Charakteristika:

Prechod Prosieckou a Kvačianskou dolinou patrí k tým najkrajším u nás. Presvedčiť sa o tom mohol nejeden z Vás, či už pri prvom výstupe na Prosečné v roku 1995, alebo pri výstupe na na jeho suseda Pravnáč. K dispozícii sú dve možné trasy. Prvá cez Prosečné, druhá cez Veľké Borové. Vybrať si tú pravú pre seba môžete i počas túry.

Opis:

Z dediny Prosiek vojdeme do Prosieckej doliny. V tomto čase si ešte možno zamočíme nohy od vysokej vody. Dolinou budeme prechádzať až na krasovú planinu Svorad. Cestou sa zastavíme pri vodopáde Červené piesky. Na Svorade sa podľa záujmu rozdelíme na dve skupiny.

Trasa 1: Zo Svoradu vystúpame lesom na Prosečnéa pokračovať budeme na Sihlu, kde sa stretneme s druhou skupinou.

Trasa 2: Zo Svoradu prejdeme do Veľkého Borového, kde sa môžeme zastaviť i na krátke občerstvenie. Odtiaľto sa poberieme smerom do Kvačianskej dolinyna Sihlu, kde sa stretneme s prvou skupinou.

Spoločne zídeme na Oblazy. Tu si pri drevenom mlyne, známom z rozprávky  Plavčík a Vratko, trochu oddýchneme a spoločne zídeme krásnou Kvačianskou dolinou do Kvačian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokalita

Chočské vrchy
Lokalita:
Chočské vrchy
Štát:
Country: sk

Popis

Chočské vrchy zaraďujeme medzi jadrové pohoria patriace do sústavy Vnútorných Západných Karpát a Fatransko-tatranskej oblasti. Na severe ho ohraničuje Oravská vrchovina, podcelok Podchočská brázda a Podtatranská brázda, podcelok Zuberecká brázda, na východe Tatry, podcelok Západné Tatry, na juhu Podtatranská kotlina, podcelok Liptovská kotlina a na západe Veľká Fatra, podcelok Šípska Fatra. Morfologicky sa pohorie delí na tri podcelky: Choč v západnej, Sielnické vrchy v strednej a Prosečné vo východnej časti. Horstvo je dlhé 24 km, priemerná šírka je len 4 km, maximálna 8 km. Rozprestiera sa na rozhraní okresov Liptovský Mikuláš, Ružomberok a okres Dolný Kubín.