Export to ics (for outlook, google calendar, etc...)

Podujatie 

Názov:
T20 - Dereše 2004 m
Kedy:
15.10.2011 
Lokalita:
Nízke Tatry -
Kategória:
2011 , P1

Popis

Prechod z Liptova na Horehronie

POPLATOK: 9 € členovia KST Rokoš, 11 € nečlenovia KST Rokoš

V poplatku je zahrnuté: doprava autobusom, mapa oblasti s vyznačenou trasou, pamätný list, turistické bingo

Odchod: 4:15 Dolné Vestenice, Jednota, 4:30 Nitrianske Sučany, aut.zast., 5:00 Prievidza, aut.st., nást.č. 9

Čas výstupu: 3- 4 hod.

Čas zostupu: 2 ½- 3 ½  hod.

Návrat: vo večerných až nočných hodinách

 

Trasa: Ž: Vrbické pleso, Demänovská dolina 1080m- Tri vody 1380m- sedlo Poľany 1837m-

-Č: Dereše 2004m- Chopok 2024m- Ž: Hotel Kosodrevina 1520m- Srdiečko 1220m

Charakteristika: Dvojvrchol Derešov je najskalnatejšou časťou v žulovom jadre Nízkych

Tatier, na hlavnom hrebeni v skupine Ďumbiera, medzi sedlom Poľany a Chopkom. Južné svahy sú relatívne mierne, pokryté kamennými poľami, severné spadajú divými žľabmi a stenami do klasicky formovaných ľadovcových kotlov. Z vrcholu je veľmi široký výhľad, podobný výhľadu z Chopka.

Opis: Z lyžiarskeho strediska v Demänovskej Doline budeme od Vrbického plesa stúpať údolím

na Tri vody. Odtiaľto už budeme strmo stúpať do sedla Poľany. Po prekonaní 500 metrového prevýšenia sa dostaneme na hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Odbočíme doľava a už v miernom stúpaní vyjdeme na vrchol Derešov. Z Derešov sa presunieme na Kamennú chatu pod Chopkom. Prípadných záujemcov o výstup na Chopok počkáme v útulnom prostredí vysokohorskej chaty, aby sme potom spoločne zostúpili na Srdiečko, kde nás už bude čakať autobus.

 

Zodp. vedúci: Peter Antol

Lokalita

Nízke Tatry
Lokalita:
Nízke Tatry
Štát:
Country: sk

Popis

Nízke Tatry sú pohorie a geomorfologický celok na Slovensku. V centrálnej časti pohoria bol vyhlásený národný park. Geomorfologický celok sa člení na dva geomorfologické podcelky: Ďumbierske Tatry v západnej a Kráľovohoľské Tatry vo východnej časti, ktoré sú oddelené údoliami riečok Boca a Štiavnička.

Pohorie Nízke Tatry sa tiahne v dĺžke 80 km smerom zo západu na východ medzi malebnými údoliami Váhu a Hrona. Hlavný hrebeň dosahuje tromi vrcholmi výšku vyše 2000 m. Najvyššie vrcholy Ďumbier (2043 m), (Štiavnica (2025 m)), Chopok (2024 m), Dereše (2004 m), Chabenec (1955 m) a Kráľova hoľa (1948 m) sú jedinečnými výhľadňami na pohoria a údolia Slovenska.

Nízke Tatry sú po Vysokých Tatrách druhým najnavštevovanejším pohorím Slovenska. V posledných rokoch tu vzniklo množstvo nových hotelov, autokempingov, sedačkových výťahov a vlekov, stredísk turistiky a cestovného ruchu. Napriek tomu, predovšetkým vo východnej časti, medzi sedlom Čertovica a Kráľovou hoľou, tu jestvujú ešte ozajstné pralesy, kde žije veľa zveri, medzi nimi aj medvede. V týchto takmer nedotknutých lesoch možno podnikať mnohé zaujímavé pešie túry. Pre turistov je príťažlivý úsek hrebeňovky od Chopka k Čertovici, ktorý poskytuje nádherné výhľady do nízkotatranských dolín na severe i na juhu.