--~= Partner =~--

OUTDOOR.SK

--~= Sponzor =~--

Slovenské elektráne, a.s.

NESTLE.SK

--~= Reklama =~--

 
Zdiel’aj!
Zdielaj na FACEBOOK Vybrali.sme Google
 
Bolo tu: turistov.

 

Export to ics (for outlook, google calendar, etc...)

Podujatie 

Názov:
T16 - Ďurková - Chabenec 1955 m
Kedy:
16.10.2010 
Lokalita:
Nízke Tatry -
Kategória:
P2 , 2010

Popis

Ďurková 1750 m, Chabenec 1955 m

Poplatok: 5,50 € pre členov KST Rokoš, 7,50 € pre nečlenov KST Rokoš
(v poplatku je zahrnuté: doprava autobusom, mapa oblasti s vyznačenou trasou, pamätný list, turistické bingo)

Odchod: D.Vestenice 4:15, N.Sučany 4:30, Prievidza 5:00
Čas výstupu: 4 ½  - 5 ½ hod.
Čas zostupu: 3 - 4 ½ hod.
Návrat: vo večerných hodinách

Trasa: M: Predajná, časť Kyslá 684 m – Struhárske sedlo 1355 m – Chata pod Chabencom – Chabenec 1955 m – Č: sedlo Ďurkovej 1709 m – Ďurková 1750 m ¬– sedlo pod Zámostkou hoľou – Ž: Gelfúsová  dolina – Kyslá 684 m

Charakteristika:
Vlani sa nám v Nízkych Tatrách veľmi páčilo. Tento krát si vyberieme východnejšiu časť hrebeňa a spravíme si dvojvrcholovú jesennú túru, dúfajúc v krásne počasie a výhľady.

Opis:
Autobusom sa vyvezieme až do rekreačného strediska Kyslá, Z Gelfúsovej doliny sa oddeľuje dolina Šifrová. Tou budeme stúpať až k útulni pod Chabencom. Z útulne ešte krátko vystúpime na hrebeň a zvlneným hrebeňom sa dostaneme na Chabenec. Naspäť pôjdeme zo začiatku tou istou cestou. Neodbočíme však k útulni pod Chabencom, ale budeme pokračovať po hrebeni cez sedlo Ďurkovej až na Ďurkovú. Aby sme sa opäť nevracali tou istou cestou, z Ďurkovej budeme pokračovať až do sedla pod Zámostkou hoľou. Tu odbočíme doľava a po žlto značenom chodníku, neskôr zvážnicou, zídeme opäť do rekreačného strediska Kyslá.

Poplatok: 5,50 € pre členov KST Rokoš, 7,50 € pre nečlenov KST Rokoš

(v poplatku je zahrnuté: doprava autobusom, mapa oblasti s vyznačenou trasou, pamätný list, turistické bingo)

Odchod: D.Vestenice 4:15, N.Sučany 4:30, Prievidza 5:00

Čas výstupu: 4 ½ - 5 ½ hod.

Čas zostupu: 3 - 4 ½ hod.

Návrat: vo večerných hodinách

Trasa: M: Predajná, časť Kyslá 684 m – Struhárske sedlo 1355 m – Chata pod Chabencom – Chabenec 1955 m – Č: sedlo Ďurkovej 1709 m – Ďurková 1750 m ­– sedlo pod Zámostkou hoľou – Ž: Gelfúsová dolina – Kyslá 684 m

Charakteristika:

Vlani sa nám v Nízkych Tatrách veľmi páčilo. Tento krát si vyberieme východnejšiu časť hrebeňa a spravíme si dvojvrcholovú jesennú túru, dúfajúc v krásne počasie a výhľady.

Opis:

Autobusom sa vyvezieme až do rekreačného strediska Kyslá, Z Gelfúsovej doliny sa oddeľuje dolina Šifrová. Tou budeme stúpať až k útulni pod Chabencom. Z útulne ešte krátko vystúpime na hrebeň a zvlneným hrebeňom sa dostaneme na Chabenec. Naspäť pôjdeme zo začiatku tou istou cestou. Neodbočíme však k útulni pod Chabencom, ale budeme pokračovať po hrebeni cez sedlo Ďurkovej až na Ďurkovú. Aby sme sa opäť nevracali tou istou cestou, z Ďurkovej budeme pokračovať až do sedla pod Zámostkou hoľou. Tu odbočíme doľava a po žlto značenom chodníku, neskôr zvážnicou, zídeme opäť do rekreačného strediska Kyslá.

Lokalita

Nízke Tatry
Lokalita:
Nízke Tatry
Štát:
Country: sk

Popis

Nízke Tatry sú pohorie a geomorfologický celok na Slovensku. V centrálnej časti pohoria bol vyhlásený národný park. Geomorfologický celok sa člení na dva geomorfologické podcelky: Ďumbierske Tatry v západnej a Kráľovohoľské Tatry vo východnej časti, ktoré sú oddelené údoliami riečok Boca a Štiavnička.

Pohorie Nízke Tatry sa tiahne v dĺžke 80 km smerom zo západu na východ medzi malebnými údoliami Váhu a Hrona. Hlavný hrebeň dosahuje tromi vrcholmi výšku vyše 2000 m. Najvyššie vrcholy Ďumbier (2043 m), (Štiavnica (2025 m)), Chopok (2024 m), Dereše (2004 m), Chabenec (1955 m) a Kráľova hoľa (1948 m) sú jedinečnými výhľadňami na pohoria a údolia Slovenska.

Nízke Tatry sú po Vysokých Tatrách druhým najnavštevovanejším pohorím Slovenska. V posledných rokoch tu vzniklo množstvo nových hotelov, autokempingov, sedačkových výťahov a vlekov, stredísk turistiky a cestovného ruchu. Napriek tomu, predovšetkým vo východnej časti, medzi sedlom Čertovica a Kráľovou hoľou, tu jestvujú ešte ozajstné pralesy, kde žije veľa zveri, medzi nimi aj medvede. V týchto takmer nedotknutých lesoch možno podnikať mnohé zaujímavé pešie túry. Pre turistov je príťažlivý úsek hrebeňovky od Chopka k Čertovici, ktorý poskytuje nádherné výhľady do nízkotatranských dolín na severe i na juhu.