--~= Partner =~--

OUTDOOR.SK

--~= Sponzor =~--

Slovenské elektráne, a.s.

NESTLE.SK

--~= Reklama =~--

 
Zdiel’aj!
Zdielaj na FACEBOOK Vybrali.sme Google
 
Bolo tu: turistov.

 
Výstup na Satan

Našej skupine sa podarilo v rámci 42.Zrazu VHT turistov vystúpiť v piatok na vrchol Satan.

Satan 2 421,5 m n. m.

Vrch sa nachádza v hrebeni Bášt na začiatku ktorého je Patria (2 202,8 m n. m.), ďalej pokračuje cez Malú Baštu (2 287,5 m n. m.), Prednú Baštu (2 373,5 m n. m.), Satan, Hlinskú vežu (2 340,0 m n. m.), na ktorej sa hrebeň rozdeľuje na dve časti: jedna pokračuje ďalej na západ smerom k Hrubému štítu a druhá na sever ku Kôprovskému štítu.

Z východnej strany sa pozdĺž hrebeňa vinie Mengusovská dolina končiaca pri Hincových plesách pod Mengusovskými štítmi a zo západnej strany Mlynická dolina, končiaca pod Furkotským štítom.

Po úbočiach Satana sú hlboké lavínové ryhy. Pod Satanom tiež ležia Satanove plieska, nad nimi sú už len Malé a Veľké Hincovo pleso. V Mlynickej doline pod Satanom ležia Kozie plesá, Capie pleso, Okrúhle pleso, Pleso pod Skokom a iné.

Okolie štítu

Z vrchola štítu je výhľad do Mlynickej doliny a Mengusovskej doliny a na okolité štíty: Štrbský štít, Kôprovský štít, Štrbské Solisko ale i vzdialenejšie dominantné štíty Tatier.

Názov štítu

Názov štítu Satan ako aj susednej Diabloviny (2 380 m n. m.), Diablovho sedla, Pekelníkovej štrbiny, Satanovho sedla (2 300 m n. m.) či Pekelníka (2 374 m n. m.) má svoje korene v ľudových legendách o tunajších vrchoch, podľa ktorých Satan stráži ukryté poklady a vzácne kovy a na odvážlivcov, ktorí sa ich snažia vykopať zhadzuje kamene. Iná legenda hovorí, že na vrchole Satana sa počas svätojánskej noci schádzajú čerti.

Prístup

Vrchol Satan nie je pre turistov prístupný. Na vrchol sa dá ísť v sprievode horského vodcu.