Baníkov 2178 m

08.08.2009 / 1 deň
Letná "prechádzka" po Roháčoch

 

Organizátor: KST Rokoš

Cena: 13,00 € (391,64 Sk)

Cena zahŕňa:
v poplatku je zahrnuté: doprava autobusom, sprievodca, mapa oblasti s vyznačenou trasou, pamätný list, turistické bingo

Odchod:
Nitrianske Sučany 3:30 h, Prievidza, 4:00 h

Návrat:
v nočných hodinách

Trasa:
Č: Zverovka - Roháčska dolina - Adamcuľa - Ž: Spálená dolina - Baníkovské sedlo 2040m - Č: Baníkov 2178m - Hrubá kopa - Tri kopy 2136m - M: Smutné sedlo 1963m - Smutná dolina - Ťatliakova chata 1350m - Č: Zverovka

Časy:
Čas výstupu: 4 - 5 ½ h
Čas zostupu: 4 ½ - 5 ½ h


Charakteristika:
Západné Tatry sa delia na šesť podcelkov. My zavítame, i na základe Vašej žiadosti, do časti Roháče. Medzi najpríťažlivejšie túry patria výstupy na končiare hlavného hrebeňa, prípadne prechod po hrebeni. Tieto túry poskytnú turistom nádherné zážitky. Vzrušujúce exponované preliezanie Roháčov patrí k tomu najkrajšiemu, čo môže turista v Západných Tatrách zažiť.

Opis trasy:
Vo Zverovke nás autobus ešte vyvezie na parkovisko pod Šindlovcom. Roháčskou dolinou výjdeme po asfaltke na Adamcuľu. Tu sa napojíme na žltú značku, ktorou prejdeme okolo Roháčskeho vodopádu. Spálenou dolinou v závere strmo serpentínami vystúpame do Baníkovského sedla. Zo sedla sme za pol hodinky na Baníkove. Odtiaľ si môžeme vychutnať kruhové výhľady na takmer celé Západné Tatry. Z Baníkova do Smutného sedla nás čaká ťažký a exponovaný prechod hrebeňa, zabezpečený oceľovými reťazami. Zo Smutného sedla zídeme Smutnou dolinou na Ťatliakovu chatu a už po asfaltke zídeme do Zverovky. Náhradná obuv pri zostupe Roháčskou dolinou určite padne vhod.

Minimálny počet účastníkov:
35