--~= Partner =~--

OUTDOOR.SK

--~= Sponzor =~--

Slovenské elektráne, a.s.

NESTLE.SK

--~= Reklama =~--

 
Zdiel’aj!
Zdielaj na FACEBOOK Vybrali.sme Google
 
Bolo tu: turistov.

 

MENU \ Články - Informácie \ Turistika a VHT \ Paličky

Turistické paličky pri pohybe v horách

Čo by ste mali vedieť, kým si ich kúpite ...

Niečo na úvod
V poslednom čase dosť často v mojej blízkosti prebiehali diskusie o používaní turistických paličiek. Niektorí z diskutujúcich na ne nedali dopustiť, iní zas pre ne nenašli slušného slova. Debaty nikdy neskončili s nejakým konkrétnym výsledkom. V zásade každý súhlasil s tvrdením, že používanie palíc pomáha pri výstupe i zostupe a tiež znižuje namáhanie chrbtice a kĺbov dolných končatín (najmä kolien). Niektorí však k tomu dodali aj svoje “ale...” a poukazovali aj na niektoré nevýhody. Ja osobne mám tiež jednu negatívnu skúsenosť, po ktorej som používanie paličiek výrazne obmedzil. No a keďže aj ja by som rád vedel, ako to vlastne s tými paličkami teda je, obetoval som trochu času a dopracoval som sa k materiálu lekárskej komisie UIAA o používaní paličiek pri pohybe na horách. Tu sú jej závery.

Výhody
Podmienkou získania výhod z používania teleskopických palíc je používať ich správnym spôsobom. Vždy sa musia používať dve paličky, ktoré sú výškovo nastaviteľné, a ktoré majú rukoväte konštruované tak, že poskytujú rukám oporu v smere nadol. Rovnako dôležité je klásť obe paličky čo najbližšie k vertikálnej osi tela. Správnym používaním môžu paličky (najmä počas zostupu) absorbovať niekoľko ton hmotnosti tela za hodinu chôdze. To vedie k významnej redukcii záťaže chrbtice a kĺbov, najmä v nasledujúcich situáciách:

  • pokročilý vek, nadváha
  • pri chorobách chrbtice a kĺbov
  • pri nosení ťažkých plecniakov (expedície)
  • pri chôdzi na zasneženom svahu, za mokra, pri brodení riek a pri chôdzi za zníženej viditeľnosti (hmla, noc)

 

Nevýhody
Nesprávnym používaním paličiek sa z výhody stáva nevýhoda. Ak je vzdialenosť medzi telom a paličkou príliš veľká, nielen že je významne obmedzené odľahčenie chrbtice, ale môže vzniknúť aj silný točivý moment. To môže ohroziť stabilitu tela. Ďalšia nevýhoda sa prejavuje pri dlhodobom používaní turistických paličiek. Dlhodobé používanie môže znížiť koordináciu pohybov a tým aj stabilitu, pričom ale v podvedomí sa môžeme cítiť bezpečnejšie. Táto nevýhoda je zretelnejšia (a môže viesť k istým problémom s rovnováhou) najmä v obtiažnych horských úsekoch, kde sa paličky nemôžu použiť (úzke hrebene, lezecký terén). Výsledkom môže byť zvýšenie rizika, pretože najčastejším druhom nehôd je pád po zakopnutí alebo pokĺznutí. No a ešte ďalšia nevýhoda - zníženie fyziologického obranného mechanizmu. Silný tlak a námahová stimulácia sú veľmi dôležité pre výživu kĺbových chrupaviek a tiež pre tréning a udržanie elasticity svalov. Dlhodobé používanie turistických paličiek znižuje tieto fyziologicky dôležité stimuly.

Čo dodať na záver?
Správna technika chôdze zabraňuje preťaženiu. Všeobecne pre zdravých ľudí je lepšie z pohybovo-fyziologických dôvodov naučiť sa a udržiavať pružnú, bezpečnú a chrbticu šetriacu techniku chôdze bez pomoci turistických palíčiek.
Z tejto múdrej vety je zrejmé, že zdraví ľudia sa budú rozhodovať podľa svojej telesnej hmotnosti, hmotnosti plecniaka a techniky chôdze v danom teréne. Mali by sme teda podľa možnosti čo najviac zmenšiť namáhanie chrbtice a kĺbov vykonávaním pružných a nárazy pohlcujúcich krokov.
To znamená zostupovať malými, pružnými krokmi čo najpomalšie, rozhodne nepoužívať dlhé kroky, alebo utekať dolu svahom.
Trasu treba voliť so serpentínami, neskracovať si cestu pri zostupe. Taktiež by sme si mali vyberať horské túry v súlade so svojimi fyzickými schopnosťami.
Pri splnení týchto rád predídeme problémom s chrbticou, dokonca aj po desaťročiach pohybu v horách.

Používanie nastaviteľných paličiek, ako chodeckej pomôcky, najmä pri zostupe, je prínosom a doporučuje sa len v prípadoch pokročilého veku, nadváhy, problémami s kĺbmi alebo chrbticou, na zasneženom alebo mokrom povrchu, pri brodení riek, pri nízkej dohľadnosti a pri nosení ťažkých plecniakov. V ostaných prípadoch nie sú turistické paličky potrebné a nemali by sa používať (hlavne s ohľadom na bezpečnosť) pravidelne a počas celej túry. Zvlášť deti a mládež by ich nemali používať sústavne.
Výhody a nevýhody treba zvážiť v každom jednotlivom prípade.

Podľa materiálov UIAA spracoval Peter Kostelanský