Veľká Chochuľa 1753 m

12.09.2009 / 1 deň
Výstup na najvyšší bod západnej časti Ďumbierských Tatier.

 

Organizátor: KST Rokoš Mapa

Cena: 12,00 € (361,51 Sk)

Cena zahŕňa:
v poplatku je zahrnuté: doprava autobusom, sprievodca, mapa oblasti s vyznačenou trasou, pamätný list, turistické bingo

Odchod:
Nitr. Sučany 5:00 h, Prievidza 5:30 h

Návrat:
vo večerných hodinách

Trasa:
M: Korytnica kúpele 830m - sedlo pod Babou - Hiadeľské sedlo 1099m - Č: Prašivá 1652m - Veľká Chochuľa 1753m - sedlo pod Skalkou 1476m - Ž: Dolné Želiská - Liptovská Lúžna 717m

Časy:
Čas výstupu: 3 - 4 h
Čas zostupu: 2 ½ - 3 ½ hod.


Charakteristika:
Tento rok sa druhýkrát vrátime do Nízkych Tatier, na najvyšší bod západnej časti Ďumbierských Tatier, do masívu Prašivej. Čaká nás krásna hrebeňovka, ktorá v tomto období bude plná jesenných farieb a čistých výhľadov.

Opis trasy:
Autobusom sa dovezieme cez horské prechody Šturec a Donovaly do Korytnice. Odtiaľto budeme asfaltovou cestou, uzavretou pre motorové vozidlá, stúpať do širokého Hiadeľského sedla, v ktorom je povolené oficiálne stanovanie. Nachádza sa tu i novo vybudovaný prístrešok, v ktorom je možný núdzový bivak. Z Hiadeľského sedla už po hrebeňovke najprv strmo vystúpame na Prašivú a mierne vystúpame na Malú Chochuľu. Z nej väčšinou ostrými, mierne stúpajúcim a klesajúcim hrebienkom s veľmi strmými úbočiami vystúpame na najvyšší bod pásma Prašivej, Veľku Chochuľu. Z vrcholu pokračujeme až do sedla pod Skalkou. Odbočíme doľava na žltú značku, ktorou strmo zostúpime na Dolné Želiská. Tu sa môžeme osviežiť pri prameni a potom už miernejšie zostúpime do Liptovskej Lúžnej.

Minimálny počet účastníkov:
35